top of page

130 ÅR AV KUNSKAP I ETT MODERNT ROSTERI

VÅRT ROSTERI

I K.W.Karlbergs kafferosteri samsas över 130 års erfarenheter och ett intresse för de kaffeinnovationer som fortsatt driver oss att ständigt utveckla vår produktion. Det gör just vårt rosteri till en symbios mellan gammal, beprövad utrustning och spjutspetsteknologi.  

På vårt kafferosteri köper vi in bönor, efter säsong, ifrån ett tiotal olika kaffeproducerande länder. Dessa lossas sedan och förvaras på våra råkaffelager tills det är dags för blandning och rostning. Själva inköpsprocessen är både lång och intressant; många tusentals bönor snuddar både vår provrostmaskin och våra tungor innan vi slutgiltigt väljer just vilka råkaffen som är tillräckligt bra för oss.  

_MAX4507.jpg

Blandningen skapar vi antingen helt för hand genom att väga upp de olika kaffesorterna som vi önskar använda, eller så låter vi en helautomatisk våg ta hand om blandningen. Den helautomatiska vågen har en precision på 20 gram och är perfekt att använda vid produktion av stora satser.      

_MAX4769.jpg

Hjärtat i alla kafferosterier är rostmaskinen. Vi har valt en trumrostmaskin ifrån Joper, Portugal, som är en så kallad "Slow-roaster". Att rosta kaffet långsammare än de flesta rosterier gör är enligt oss otroligt viktigt för att varje böna ska nå sin fulla smakpotential i din kaffekopp. Vi har själva utvecklat ett digitalt styrsystem till vår rostmaskin som låter oss fokusera på de viktigaste delarna under själva rostningsprocessen; rätt blandning, rätt värme vid rätt tillfälle, och rätt rostningsgrad.

_MAX4694.jpg

När kaffet är färdigrostat så kyler vi snabbt och kontrollerat ned kaffet i det så kallade kylskeppet. Därefter filtreras eventuella främmande föremål ut ur det färdiga kaffet i ett rensverk. Kaffet förvaras sedan i stora silos. Efter en kort vila kan vi nu direkt packa kaffet som hela bönor eller mala kaffet i vår stora kvarn.

_MAX4684.jpg

Vår valskvarn föddes för många år sedan i Chicago, USA och har sedan dess plikttroget malet ned hundratusentals kilo kaffe. Kvarnen är fullt justerbar och kan därför skapa kaffe precis efter de specifikationer som vi önskar.  

IMG_0502.jpg

När kaffet är färdigmalet så är det äntligen dags för förpackning. I vår fabrik använder vi tre automatiska packmaskiner med varsitt specialistområde. Här är det slutprodukten som avgör vilken maskin som ska användas. De minsta volymerna får ofta äran att packas för hand utav en av våra tekniker.  

_MAX4495.jpg

När kaffet slutligen är färdigpaketerat så återstår bara leverans till vår slutkund, vi gör allt i vår makt för att alltid leverera så nyrostat och nypaketerat kaffe som möjligt till våra kunder. Detta för att ge kunden möjligheten att njuta av vårt kaffes fulla potential.  

_MAX4503.jpg
bottom of page